8 Sep, 2023

Când vine vorba de educarea financiară, există o multitudine de cărți excelente care pot oferi sfaturi și strategii valoroase. Iată câteva recomandări:

 • “The Total Money Makeover” de Dave Ramsey: 

Această carte este o resursă excelentă pentru oricine dorește să-și îmbunătățească sănătatea financiară, intrucat oferă sfaturi solide pentru gestionarea datoriilor, economisire și investiții, care pot fi extrem de utile atunci când te gândești să contractezi un credit ipotecar.

În esență, “The Total Money Makeover” se bazează pe șapte pași simpli:

 • Economisiți 1.000 de dolari (sau echibalentul in lei) pentru o situație de urgență: Ramsey începe prin a sfătui cititorii să economisească o sumă mică de bani pentru a se pregăti de urgențele financiare.
 • Achitați toate datoriile (cu excepția ipotecii) folosind metoda “bulgarele de zăpadă”: Începeți prin a plăti datoriile cele mai mici și continuați cu cele mai mari, adunând momentum în timp ce avansați.
 • Economisiți 3-6 luni de cheltuieli în fonduri de urgență: Acest pas se concentrează pe creșterea fondului de urgență pentru a acoperi cheltuielile pentru mai multe luni în caz de pierdere a locului de muncă sau alte urgențe majore.
 • Investiți 15% din venitul gospodăriei în pensii: Ramsey sfătuiește apoi cititorii să înceapă să economisească pentru pensionare, recomandând un aport de 15% din venitul gospodăriei.
 • Economisiți pentru educația copiilor: Următorul pas este să începeți să economisiți pentru educația copiilor, dacă aveți copii.
 • Achitați casa devreme: Ramsey sfătuiește să achitați cât mai devreme ipoteca, eliminând astfel ultima datorie mare.
 • Construiți bogăție și dați: Ultimul pas este să investiți și să dați generos, atât în scopuri caritabile, cât și pentru a sprijini pe cei dragi.

Prin aceste pași, Ramsey le arată cititorilor cum să-și transforme mentalitatea și comportamentul în ceea ce privește banii, pentru a se asigura că pot trăi fără datorii și pot începe să construiască o bogăție durabilă. El oferă sfaturi practice și încurajează cititorii să rămână motivați și concentrați pe obiectivele lor financiare.

 • “Mortgages For Dummies” de Eric Tyson și Ray Brown:

“Mortgages For Dummies”, scrisă de Eric Tyson și Ray Brown, este o resursă esențială pentru oricine navighează prin labirintul complex al procesului de obținere a unui credit ipotecar. Lucrarea este partea a reputatei serii “For Dummies” și este concepută pentru a face înțelegerea procesului de creditare cât mai accesibilă și ușor de înțeles.

Cartea acoperă o gamă largă de subiecte legate de creditele ipotecare, de la elemente de bază, cum ar fi definițiile termenilor financiari și detalierea diferitelor tipuri de credite, până la aspecte mai avansate, cum ar fi strategiile de negociere a unei rate a dobânzii mai mici și înțelegerea contractelor de credit.

Primul capitol al cărții este dedicat unei introduceri generale în ceea ce privește creditele ipotecare, explicând concepte de bază și prezentând diferitele tipuri de credite disponibile. Următoarele capitole abordează aspecte precum evaluarea creditului, alegerea celui mai bun credit ipotecar pentru situația ta și pregătirea pentru procesul de cerere a creditului.

Cartea oferă, de asemenea, sfaturi despre cum să navighezi cu succes prin procesul de închidere, să înțelegi costurile asociate cu creditul ipotecar și să gestionezi în mod eficient datoria ipotecară după ce ai obținut creditul.

Unul dintre aspectele esențiale ale cărții este că Tyson și Brown nu doar că explică conceptele și procesele legate de creditele ipotecare, dar oferă și sfaturi și strategii concrete pentru a ajuta cititorii să obțină cel mai bun acord posibil.

“Mortgages For Dummies” este, în esență, un ghid cuprinzător care îți va oferi cunoștințele necesare pentru a aborda cu încredere procesul de obținere a unui credit ipotecar.

 • “Investing in Mortgage-Backed and Asset-Backed Securities” de Frank J. Fabozzi: 

 Deși este o carte mai tehnică și axată mai mult pe investiții, acest volum poate fi util pentru a înțelege dinamica pieței imobiliare și impactul pe care îl pot avea creditele ipotecare asupra economiei în general.

Este asadar o resursă completă și detaliată pentru oricine este interesat de investițiile în titluri de valoare garantate cu ipoteci și alte active. Cartea combină teoria financiară cu aplicarea practică pentru oferi o înțelegere profundă a acestui segment specific de piață.

Cartea începe cu o introducere detaliată în ceea ce privește titlurile de valoare garantate cu ipoteci și cele garantate cu active, explicând ce sunt acestea, cum funcționează și care sunt riscurile asociate cu investițiile în ele. Fabozzi prezintă diferitele tipuri de titluri de valoare, explicând cum sunt acestea structurate și cum pot varia randamentele și riscurile.

Urmează o discuție despre evaluarea și analiza titlurilor de valoare garantate cu ipoteci și active, cu un accent pe utilizarea modelelor financiare pentru a prezice performanța acestora. Autorul explorează o serie de metode de evaluare, de la cele mai simple la cele mai sofisticate, explicând cum acestea pot fi utilizate pentru a lua decizii de investiții informate.

Ulterior, cartea se concentrează asupra strategiilor de investiții, oferind sfaturi practice despre cum să selectezi titlurile de valoare pentru a atinge anumite obiective de investiții și cum să gestionezi portofoliul de titluri de valoare pe măsură ce condițiile pieței se schimbă.

În concluzie, “Investing in Mortgage-Backed and Asset-Backed Securities” este o resursă valoroasă pentru oricine este interesat de investițiile în titluri de valoare garantate cu ipoteci sau alte active. Deși este o lucrare tehnică, cartea este concepută pentru a fi accesibilă atât profesioniștilor din domeniul financiar, cât și investitorilor individuali, oferind o combinație de teorie solidă și sfaturi practice.

 • “The Mortgage Encyclopedia” de Jack Guttentag: 

 “The Mortgage Encyclopedia: The Authoritative Guide to Mortgage Programs, Practices, Prices and Pitfalls” de Jack Guttentag este o resursă exhaustivă, accesibilă și practică pentru toți cei care se angajează în procesul de obținere a unui credit ipotecar.

Această carte oferă o definiție a termenilor și a diferitelor tipuri de credite ipotecare disponibile, ajutându-i pe cititori să înțeleagă procesul de creditare. Lucrarea abordează toate aspectele procesului de obținere a unui credit ipotecar, inclusiv calificarea pentru un credit, navigarea prin cererea de credit, înțelegerea contractului de credit și gestionarea creditului după obținere.

Guttentag oferă o prezentare cuprinzătoare a diferitelor programe de creditare disponibile, inclusiv creditele convenționale, creditele garantate de guvern, creditele cu dobândă fixă și variabilă și multe altele. El explică avantajele și dezavantajele fiecărui tip de credit și oferă sfaturi pentru a determina care tip de credit este cel mai potrivit pentru diferite situații.

În plus, “The Mortgage Encyclopedia” oferă sfaturi despre cum să eviți capcanele comune în procesul de creditare, precum ratele dobânzii exorbitante, costurile ascunse și clauzele contractuale înșelătoare. Autorul oferă, de asemenea, strategii pentru a negocia cele mai bune condiții de creditare și pentru a gestiona creditul în mod eficient după obținere.

Această carte este, în esență, un instrument de referință valoros pentru oricine dorește să obțină un credit ipotecar sau dorește să înțeleagă mai bine procesul de creditare. Este o lectură esențială pentru a deveni un consumator informat și împuternicit în lumea complexă a creditelor ipotecare.

*****

Rețineți că aceste cărți reprezintă doar un punct de plecare. Înțelegerea procesului de obținere a unui credit ipotecar poate fi complexă și ar trebui să te consulți cu un expert sau un broker de credite pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere pentru tine. Suntem aici oricand aveti nevoie pentru a va ghida in descoperirea acestui univers care nu este deloc complicat.

×